Goldman Sachs anger 780 dollar som riktkurs för Tesla

Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs har höjt sin riktkurs för Teslas aktie från 455 dollar till 780 dollar. Som anledning anger de att priset på batterier faller snabbare ön de hade väntat, samt ett ökat antal regelverk världen över för att förbjuda bensinbilar under kommande decennier. De förväntar sig att 18% av den globala bilförsäljningen år 2030 kommer att bestå av elbilar, och 29% 2035. I USA och Europa räknar de med att 50% av alla bilar sålda är elbilar under 2035.

Detta kan fortfarande kännas som väldigt konservativa siffror. I en intervju tidigare i veckan sa Elon Musk att han räknar med omkring 70-80% elbilar redan 2030.

Goldman Sachs tänker sig att Tesla kan fortsätta att ha över 20% av elbilsmarknaden i framtiden, vilket är högt, men någon anledning underskattar de dock, likt de allra flesta analytiker, hur snabbt Tesla kommer att kunna expandera och öka sin försäljning. Analytiker har ett problem med att tänka exponentiellt vilket gör att deras uppskattade försäljningssiffror blir låga.

En mycket mer bullish men antagligen något mer korrekt uppskattning

För 2020 har Goldman Sachs en uppskattning på 500 000 sålda fordon vilket ioförsig är en mycket rimlig siffra. För 2021 har de 850 000 vilket inte är helt tokigt heller, men för 2022 har de bara uppskattat 1 050 000 bilar, vilket antagligen är en för låg siffra. Tesla bygger ju just nu två Gigafactories, en i Berlin och en i Texas, och bygger fortfarande ut fabriken i Shanghai. Även om ingen ytterligare Gigafactory byggs under nästkommande två år så kommer de nya fabrikerna att dramatiskt öka färsäljningen av bilar.

Det betyder att även om Goldman Sachs med sin riktkurs på 780 dollar har en av de hägsta riktkurserna på marknaden, så är den ändå antagligen för låg när man ser ett par år framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *