Tesla inkluderas i S&P500

Det amerikanska aktiemarknadsindexet S&P500 har beslutat att äntligen inkludera Teslas aktie i sitt index. Indexet inkluderar de femhundra största amerikanska företagen och brukar användas för försiktiga investeringar där man med relativt stor säkerhet kan förvänta sig ett par procents avkastning på sin investering per år. Det är till exempel vanligt för amerikaner att investera sina pensioner i fonder som följer S&P500.

Detta är relevant för Tesla-aktiens värde då många amerikanska hedfgefunds, på svenska värdepappersfonder, har som regel att äga att visst antal aktier av varje företag som finns med i S&P500. Det gör att ett stort antal Tesla-aktier måste köpas upp, och det gör att värdet stiger. Ett stort antal hedgefunds har dessutom inte ägt några Tesla-aktier alls tidigare, vilket naturligtvis ytterligare ökar efterfrågan, minskar tillgången, och därmed ökar värdet.

Aktiekursen sköt upp 10 procent dagen efter att nyheten utannonserats, och dagen efter det fortsatte aktien upp 8 procent.

Vanligtvis så brukar tillkännagivandet av inkluderingen ske bara ett par dagar innan själva inkluderingen, men i det här fallet så är det en hel månad mellan de två datumen, vilket är mycket ovanligt. Detta beror på Teslas höga börsvärde, alltså alla företagets utestående aktier gånger aktiens pris, eller, det totala värdet på företagets alla aktier. Detta låg innan tillkännagivandet på över 440 miljarder dollar vilket gör att Tesla har en stor vikt i indexet redan samma dag som inkluderingen, omkring 1%. Det gör att det är många fler aktier än vanligt som måste köpas upp vid inkluderingen, vilket är anledningen till att S&P’s styrelsemedlemmar vill ge lite andningsrum, då det är väldigt mycket pengar som ska byta händer.

Ungefär 15 procent av det totala antalet utestående aktier i Tesla kommer att nu att behöva köpas upp, och en intressant liten fotnot är att dessa aktier kan ses som permanent borta från marknaden. Detta då dessa hedgefunds kommer att hålla i dessa aktier och aldrig sälja dom förutom i det fall att Tesla skulle falla ur indexet, vilket är mycket osannolikt.

Själva inkluderandet sker den tjugoförsta december och man kan förvänta sig att aktien går upp ytterligare tills dess.

Vi var förresten många som var lite förvånade över att inkluderandet inte skedde bak i september efter att Tesla redovisat sitt fjärde lönsamma kvartal i rad och därmed uppfyllt alla krav som S&P500 har för inkludering. Så skedde ju dock inte, men nu när vi vet att inkluderingen kommer ske, så är det en rimlig slutsats att dra att indexets styrelsemedlemmar helt enkelt ville se ännu ett positivt kvartalsresultat för att kunna känna sig säkra på att Tesla så att säga förtjänar en plats i indexet. Teslas aktie har ju rusat med över 500% under 2020 och är idag med råge den mest värdefulla biltillverkaren i världen, vilket har tagit många på sängen, och antagligen då även styrelsemedlemmarna på S&P500. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *