Uppdaterad Model 3, försäljningssiffror från Kina, upprörda tyskar och framtidens ingenjörer

Den nya och uppdaterade Model 3 börjar precis nu levereras till nya kunder i USA. Uppdateringen inkluderar ett nytt utseende på standardfälgarna Aero, som jag själv kan tycka ser lite mer premium ut och att de matchar karossen på Model 3 lite bättre än tidigare. Nytt är också mittkonsolen, där man nu gjort sig av med den kritiserade svarta pianolacken till fördel för ett nytt matt utseende. Luckan skjuter man nu uppåt så att den försvinner under sektionen ovanför, och för att stänga trycker man bara till luckan så åker den automatiskt tillbaka i ursprungsläge på ett tillfredsställande sätt. 

Åsikter om den nya mittkonsolen går isär men personligen tycker jag definitivt att den nya versionen se mer premium och mindre plastig ut.

Nya Model 3 har också en efterlängtad motoriserad baklucka samt dubbla glasrutor för bättre värme- och ljudisolering. Vidare så försvinner också kromet på dörrhandtagen och fönsterlisterna, något som många tidigare valde att ta bort med en så kallad chrome delete med färgad vinyl som bättre matchar resten av karossen.

Strålande försäljningssiffror från Kina

Det har kommit ny information från Kina om antalet passagerarbilar sålda i oktober, och Tesla toppar listan med 22 929 Model 3 sålda. I den här takten borde den årliga tillverkningen för 2020 bli ungeför 275 000 bilar från Gigafactory Shanghai. Det här är väldigt imponerande, och det känns mer och mer sannolikt att Teslas ambitiösa mål på totalt 500 000 sålda fordon under 2020 kommer att uppnås. 

Begrunda att i början av 2019 stod en tom lerplätt obrukad sydöstra shanghai, och ett år senare står nu där en högteknologisk fabrik som pumpar ut hundratusentals bilar per år. (impressive / most impressive)

Tysk fackpamp upprörd över nyanställning hos Tesla

Tesla har precis anställt René Reif, den tidigare chefen för Mercedes-Benzs fabrik i Marienfelde utanför Berlin. Det är inte klargjort ännu att han kommer att ta över som chef över Gigafactory Berlin, men ett skriftligt meddelande i tidningen Morgenpost från chefen av den anrika fackföreningen IG Metall ger den uppfattningen. Jag översätter från tyska:

“Vi kan inte bygga framtiden med själlösa ledare som dessa. Vi förstår inte varför ett så traditionellt och innovativt företag som Daimler Group vill kapitulera inför dess amerikanska konkurrent. Vi vill forma framtiden i våran fabrik. Vi för samtal med lokala politiker om detta”. 

I en protest utanför Mercedes-Benzs fabrik i förra veckan tillade han: “Vi vill klargöra att vi ser det här som ett förräderi; frågan är om vi inte har blivit bedragna under en lång tid”.

Detta aggressiva och något lustiga uttalande kanske känns något mer rimligt när man tänker på att bilindustrin under decennier har varit Tysklands stolthet, och att en fackpamp med makt över landets största och äldsta fackförening antagligen ser Tesla som en amerikansk inkräktare. 

IG Metall fruktar att mellan 2000 och 2500 fabriksarbetare kommer att förlora sina jobb på Mercedes-Benzs fabrik. Teslas Gigafactory kommer dock inom ett par år att anställa många fler arbetare än det, och de kommer att jobba med att tillverka mycket bättre produkter som rimmar mycket bättre med nutiden och framtiden.

Tesla #1 hos ingenjörsstudenter

På tal om framtidens arbetare så har den svenska organisationen Universum Global kommit ut med en ny rapport om vilka företag som är mest attraktiva för amerikanska ingenjörsstudenter att arbeta på. Där finner vi Tesla på plats nummer ett, och SpaceX på plats nummer två, något som inte är helt oväntat då det brukar vara dessa två företag som ligger i topp.  

Faktumet att många av världens främsta ingenjörer arbetar för Tesla är företagets kanske mest förbisedda och underskattade fördel gentemot konkurrenterna. 

Man kan enkelt tänka sig att en ung och duktig ingenjörsstudent gärna jobbar för en annan ingenjör som Elon Musk, som ju nuförtiden även har viss stjärnstatus, samt på ett riktigt framtidsföretag som Tesla. 

Jämför det med att gå och jobba för någon annan gammal, trött och döende amerikansk biltillverkare som Ford eller GM, så förstår man att Tesla kommer att fortsätta absorbera den största ingenjörstalangen, och genom det fortsätta att uttöka sitt försprång gentemot konkurrenterna. 

Detta gäller naturligtvis också Europa och hela resten av världen. Om du vore till exempel en nyexaminerad toppingenjör i Tyskland, tror du att du helst skulle gå och jobba för Mercedes, BMW, Volkswagen eller Audi som inte gjort något innovativt eller intressant på 20 år, eller skulle du hellre jobba för Elon Musk och Tesla? Tesla, som har ingenjörskonst, innovation och framtidstänk i själva blodet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *